Op de ANB-website kan u een infofiche downloaden over de soort: klik hier.
Meldingen van reuzenbereklauw kunt u inbrengen via de website www.waarnemingen.be (u dient eerst gratis te registreren). Dit is algemeen het medium waarop de verspreiding van zowel inheemse als uitheemse soorten wordt in kaart gebracht. Omgekeerd kan men ook via deze site opvragen waar er zoal reuzenbereklauw werd waargenomen.
De Provincie West-Vlaanderen heeft een informatief filmpje op haar website over deze plant: klik hier.
In België bestaan er twee soorten BERENKLAUWEN, namelijk de reuzenberenklauw en de gewone of inlandse berenklauw. De reuzenberenklauw wordt 5 meter hoog en heeft tussen juli en september paraplugrote, witte bloemschermen met een diameter tot 50 cm. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt.
De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt slechts 2 meter hoog.
De reuzenberenklauw wordt in grote hoeveelheden teruggevonden langsheen de autosnelwegen en de spoorlijnen en in verwaarloosde tuinen en bossen. De plant breidt zich vooral uit in de Brusselse regio en voornamelijk langs de Brusselse ring. Ook in heel Vlaanderen rukt de plant op en kan die overal voorkomen, ook in tuinen en langs waterlopen en grachten.
Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan.
Onthoud vooral:
Bron: ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, administratie Gezondheidszorg
Woningbranden per jaar
Steun aan patiënten
Preventie workshops per jaar