Zonnesteek komt vaak voor bij honden en katten, zelfs in ons klimaat. Bij honden manifesteert een zonnesteek of hitteberoerte zich door uitgesproken hijgen, apathie (het dier zoekt een koele plaats, speekselafscheiding en heeft een langzame gang). Als uw hond een hitteberoerte heeft, moet u snel handelen om zijn lichaamstemperatuur te verlagen. De beste oplossingen zijn om het dier in de schaduw of in een geventileerde ruimte te plaatsen en te drinken te geven. Leg een in water gedrenkte doek op het hoofd en lichaam om het op te frissen. Aangezien de hond alleen via de voetzolen transpireert, is het erg belangrijk om ook de poten af te koelen.
Een hitteberoerte bij katten manifesteert zich door duidelijk hijgen, speekselvloed (deze symptomen zijn gemakkelijk te detecteren), motorische problemen, wankelen. Dan weigert ze op te staan. Tremor treedt op en kan erger worden tot epileptische aanvallen. Er kunnen ook aanvallen van braken en diarree zijn. Het is essentieel om uw kat op een koele plaats te zetten en een geleidelijke afkoeling te starten (eerst de poten en het onderlichaam, aangezien de kat alleen door de kussentjes onder de poten transpireert is het erg belangrijk om de poten af te koelen) met lauw water (de kat niet dwingen te drinken). Als uw kat een aanval, braken of diarree heeft, bel dan dringend uw dierenarts.
UV-stralen van de zon zijn gevaarlijk voor onze huid, maar ook voor die van onze dieren. Zelfs als hun vacht hen natuurlijke bescherming biedt.
Sommige zones zijn gevoeliger en riskeren zonnebrand. Dus de oren, vooral als ze niet erg behaard zijn en recht staan. De snuit, de buik en de neus - haarloos, de kussentjes - zijn bijzonder gevoelig.
Net als bij ons lopen sommige honden - of katten - meer risico dan andere.
Om problemen te voorkomen is het natuurlijk raadzaam om te voorkomen dat uw hond - of kat - tussen 10.00 en 14.00 uur wordt blootgesteld aan de zon. Een periode, die op het hoogtepunt van de zomer kan worden verlengd. Dit zal ook voorkomen dat het dier risico loopt op een zonnesteek. Vermijd ook het scheren in de zomer: het haar beschermt uw dier tegen de zon, hitte en kou. U kunt proberen zonnebrandcrème - bij voorkeur babycrème - aan te brengen, vooral op de haarloze plekken met een index van 15 of meer en ervoor zorgen dat het dier zich daarna niet likt. U kunt eventueel een specifieke crème voor dieren gebruiken. Zorg ervoor dat u de crème met handschoenen aanbrengt als u wilt dat deze goed intrekt. Als uw hond erg gevoelig is voor de zon - en u kunt niet anders dan hem bloot te stellen - kunt u zelfs zo ver gaan dat u hem een kledingstuk aantrekt.
Woningbranden per jaar
Steun aan patiënten
Preventie workshops per jaar