Als kind verbrand, neemt Elle Leclercq deel aan de Miss België 2022 wedstrijd.
Stichting Brandwonden helpt slachtoffers van overstromingen hun huizen te beveiligen tegen de gevaren en risico's van brand en CO-vergiftiging.
Ruim een kwart van de woningen in Vlaanderen beschikt één jaar na de wettelijke verplichting nog niet over een rookmelder. Amper 27 procent is volledig in orde en heeft op elke verdieping een rookmelder. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Brandwonden. Vooral bij senioren en in huurwoningen is dringend nood aan een inhaaloperatie, zeker nu mensen in deze coronacrisis vaker thuis zijn en het brandrisico dus toeneemt.
Nu iedereen de feestdagen in kleine kring thuis doorbrengt, verwacht de Stichting Brandwonden meer ongevallen met hete fondue-, gourmet- en teppanyaki-toestellen. «Die verhogen het risico op brand en brandwonden», weet brandpreventieadviseur Frank Samson. Zo hou je het veilig.
"Doe de deur dicht", dat is de niet mis te verstane boodschap in een nieuwe preventiecampagne die Netwerk Brandweer en tal van partnerorganisaties hebben gelanceerd in het opleidingscentrum voor hulpdiensten Campus Vesta in Ranst.
De cowboysteak of een steak die op een spies boven een open vuur wordt gebakken, wint aan populariteit. Maar, zo waarschuwen artsen, het is niet ongevaarlijk. Alleen in het UZ Gent werden de afgelopen maanden een tiental patiënten opgenomen die zware brandwonden hadden opgelopen tijdens het bakken.
Gemeente Merksplas start met bedeling gratis mondmaskers: “Tegen 17 mei moet iedereen er eentje gehad hebben”
In het MAC, Spermaliestraat in Middelkerke kun je optische rookmelders aanschaffen met vaste batterij en hiermee meteen ook de preventiecampagne van de Stichting Brandwonden ondersteunen.
Vanaf nu kan jein het administratief centrum van Middelkerke duurzame rookmelders kopen. Voor 16 euro per stuk krijg je een optische rookmelder met vaste batterij. Een goeie rookmelder is cruciaal, want daarmee verdubbel je de kans op overleven bij brand. De gemeente Middelkerke ondersteunt daarmee de preventiecampagne van Stichting Brandwonden.
In Vlaanderen is het verboden vuurwerk af te steken, voetzoekers en carbuurkanonnen te laten ontploffen en wensballonnen op te laten. De gemeente kan een uitzondering maken, maar dan moet dit ruim op tijd schriftelijk worden aangevraagd. In Leuven is dit jaar geen enkele vergunning uitgereikt voor het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarovergang. “De Leuvense politie zal dan ook een oogje in het zeil houden om ervoor te zorgen dat het nieuwe jaar goed kan worden ingezet zonder vuurwerk”, zegt perswoordvoerder Nicolas Del Piero van de Leuvense politie.
Woningbranden per jaar
Steun aan patiënten
Preventie workshops per jaar