De Stichting Brandwonden reageert verontwaardigd op een foto die genomen is in een nachtwinkel in Kortrijk. Daarop zie je gaspatronen voor slagroomspuiten tussen het snoep liggen. Je kunt er niet alleen slagroom mee maken, jongeren inhaleren het lachgas in de patronen ook om in een korte roes te komen. "Gevaarlijk, zeker als je dat vaak doet!", reageert de Stichting Brandwonden. "Het stadsbestuur zou moeten ingrijpen."

Grote hoeveelheden lachgas inhaleren is gevaarlijk. In onze provincie viel er al een dodelijk slachtoffer, anderen raakten stevig verbrand. "Wanneer je zo'n metalen patroon openmaakt, wordt het ijskoud. Zo kan je je verbranden aan je handen, je benen of je mond", zegt Stefaan Lauwaert van de Stichting Brandwonden.

De verkoop van slagroompatronen is niet verboden. Ze mogen dus vrij verkocht worden. Toch hoopt de Stichting Brandwonden dat de nachtwinkel op de vingers wordt getikt. "Wij zijn sterk verwonderd dat die patronen tussen het snoep liggen", zegt Stefaan Lauwaert. "Ze worden zogezegd verkocht om snel slagroom te kunnen maken. Maar we weten allemaal dat dat lachgas andere doeleinden heeft. Ik hoop dat de nachtwinkel in kwestie de patronen zelf uit de rekken zal halen of dat het stadsbestuur er iets zal aan doen."

Inhaleren via ballon

Vooral jongeren kennen en gebruiken het lachgas. "Het zijn vooral jongens en meisjes tussen de 20 en 24 jaar die dergelijke patronen gebruiken als ze uitgaan", vertelt Stefaan. "Ze vullen een ballon op met lachgas en inhaleren dat dan. Op die manier komen ze in een tijdelijke roes. Het is een nieuw soort drug en kan dus gevaarlijk zijn. Vooral als je het vaak en zuiver gebruikt. In het ziekenhuis gebruiken ze ook lachgas, maar daar mengen ze het met zuurstof."

Gevaren

Stefaan vertelt ook nog dit: "Als je vaak puur lachgas inhaleert, krijg je een tekort aan vitamine B12. Dat kan leiden tot zenuwletsels en hersenschade. In Nederland zijn er al mensen met verlammingsverschijnselen."

Bron: VRT NWS

Stichting Brandwonden: "Lachgas tussen snoep? Kan niet!"

10.000

Woningbranden per jaar

340.000

Steun aan patiënten

300

Preventie workshops per jaar