"Doe de deur dicht", dat is de niet mis te verstane boodschap in een nieuwe preventiecampagne die Netwerk Brandweer en tal van partnerorganisaties hebben gelanceerd in het opleidingscentrum voor hulpdiensten Campus Vesta in Ranst.
Iedereen kent het belang van rookmelders en een goede vluchtroute voor mocht het branden in uw woning, maar het belang van een gesloten deur is minder bekend. In een Amerikaans promofilmpje geeft een meerderheid van een panel aan dat ze denken dat het veiliger is met de deur open te slapen, om uiteenlopende redenen. Maar dat klopt dus niet.
De focus van de nieuwe campagne is bewust daarop gelegd, om zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat binnendeuren dicht houden in huis levens kan redden en de schade kan beperken.
De initiatiefnemers geven enkele gouden regels voor brandpreventie in woningen mee:
• hou binnendeuren dicht, zeker 's nachts
• plaats voldoende rookmelders
• zorg voor een ingeoefend vluchtplan
• trek deuren achter je dicht op weg naar buiten, zo sluit je de brand op
Het dichthouden van deuren zorgt er zelfs bij niet-brandwerende binnendeuren voor dat de rook van een brand tot 20 minuten wordt tegengehouden. In die tijd kan je hopelijk je woning verlaten of kunnen de hulpdiensten je bereiken.
"De rook van een brand wordt tot 20 minuten tegengehouden"
"Close before you doze"
"Doe de deur dicht" is gebaseerd op het gelijkaardige Amerikaanse "Close before you doze" en gebruikt daarvan ook videomateriaal dat demonstreert hoe een deur die dicht is een enorm verschil kan maken.
"Een deur die dicht is, gaat rook- en vuurverspreiding tegen", zegt Luk Vancauwenberghe van Netwerk Brandweer. "Bijkomend zorgt ze ervoor dat er minder zuurstof naar de brand gaat, wat wil zeggen dat die brand misschien niet tot volle ontwikkeling komt en zichzelf gaat doven. Ook naar het schadebeeld in woningen toe merken we in de praktijk dat de schade veel beperkter is wanneer deuren dicht zijn. Ook heel wat wetenschappelijk onderzoek ondersteunt trouwens onze bevindingen."
"Een deur die dicht is, laat minder zuurstof toe voor een brand"
In drie landstalen
De campagne wordt gesteund door onder meer de Stichting Brandwonden, Binnenlandse Zaken, Brandweer Vereniging Vlaanderen en het Agentschap Wonen en Vlaanderen. De partners helpen de boodschap de komende weken en maanden in de drie landstalen verspreiden via onder meer sociale media en de website doededeurdicht.be.
#doededeurdicht
Woningbranden per jaar
Steun aan patiënten
Preventie workshops per jaar