Ze weten nu al dat ze gaan kruipen, smeken, vloeken, tieren. Maar ze zullen er geraken. In de week van 17 juni rijden tien Belgen met hun op maat gemaakte fiets de Mont Ventoux op. 26 kilometer vechten tegen de berg. De tien zijn allemaal brandwondenpatiënten, zonder noemenswaardige fietservaring en speciaal geselecteerd en begeleid door de Stichting Brandwonden. “Om de wereld te tonen wat we kunnen.” En om diezelfde wereld te laten weten dat patiënten met brandwonden nog te veel in het hoekje zitten waar het Riziv hen niet vindt.
Geen pijnlijker wonden dan brandwonden. Geen hardere revalidatie dan die van een brandwondenpatiënt. “En toch blijven ze heel vaak in de kou staan”, zegt Stefaan Lauwaert van de Stichting Brandwonden. “De verzorgingskosten tijdens het herstel lopen vaak immens hoog op, maar op veel tegemoetkoming kunnen ze helaas nog niet rekenen.”
Dus vindt de Stichting Brandwonden het hoog tijd dat de wereld weet hoe lastig ze het hebben. Ze selecteerde vorig jaar tien brandwondenpatiënten om samen de Mont Ventoux te beklimmen. Tien mannen en vrouwen die enkele jaren geleden zwaar verbrand geraakten en daardoor levenslang verminkt zijn. Ze zijn al maanden onder deskundige begeleiding aan het trainen – sommigen met aangepaste fietsen – met als ultieme doel de beklimming van de kale berg in de week van 17 juni.
Kruistocht
Stefaan Lauwaert en zijn Stichting zijn al een paar jaar bezig met een kruistocht voor brandwondenpatiënten. “We willen een betere terugbetaling van de zorg. Zowel de producten als de gespecialiseerde hulp kosten handenvol geld. Maar de overheid is moeilijk te overtuigen om de huidige regeling te herzien. Een voorbeeld: er is al tien jaar een bijzonder goede antibacteriële zalf op de markt, Flaminal. Die wordt nog altijd niet terugbetaald. Er zijn gespecialiseerde – dus duurdere – kinesisten die een wereld van verschil kunnen maken voor een patiënt. Maar ook dat wordt niet volledig terugbetaald door het Riziv.”
Uiteindelijk heeft de Stichting Brandwonden na veel vijven en zessen de Liberale Mutualiteit kunnen overtuigen zich achter hen te scharen. “De gesprekken met de andere ziekenfondsen lopen nog, maar moeizaam. Vooral omdat het over een relatief kleine groep gaat: elk jaar zijn er een kleine 1.800 patiënten. Maar de persoonlijke drama’s, zowel emotioneel als financieel, zijn groot.”
Woningbranden per jaar
Steun aan patiënten
Preventie workshops per jaar