Indien deze boodschap onleesbaar of onvolledig is, bezoek dan deze pagina.
 
 
Stichting van openbaar nut KB 16-05-1986
 
Partner van de Stichting
 
In België bestaan er twee soorten berenklauwen, namelijk de reuzenberenklauw en de gewone of inlandse berenklauw. De reuzenberenklauw wordt 5 meter hoog en heeft tussen juli en september paraplugrote, witte bloemschermen met een diameter van 50 cm tot 1m. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt.

De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt slechts 2 meter hoog.

De reuzenberenklauw wordt in grote hoeveelheden teruggevonden langsheen de autosnelwegen en de spoorlijnen en in verwaarloosde tuinen en bossen. De plant breidt zich vooral uit in de Brusselse regio en voornamelijk langs de Brusselse ring.
 
 
© Nationale Plantentuin
 
De berenklauw kan brandwonden veroorzaken
Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. Deze letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen pas na 1 à 2 weken. Na genezing kunnen ze een bruinverkleuring (hyperpigmentatie) van de huid achterlaten.
 
 
© USDA APHIS PPQ Archives
 
 
© J. Hattendorf
 
Het sap van de berenklauw is ook giftig!
Er zijn al mensen gestorven nadat een kleine hoeveelheid van het giftige berenklauwsap in hun lichaam terechtkwam via hun mond. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan in sommige gevallen permanente blindheid ontstaan.
 
Wat doet u na contact met de plant?
Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water en dit onder een harde waterstraal
 
Ga zeker naar de huisarts als er huidletsels te zien zijn of neem contact op met een brandwondencentrum
 
Pas efficiënte wondzorg toe (dagelijks reinigen, desinfecteren en nieuwe verbanden aanbrengen)
 
Indien het sap in de ogen terechtkomt, moeten de ogen overvloedig gespoeld worden en gaat u best naar een spoedgevallendienst.
 
Vermijd na genezing de zon gedurende 6 maanden
 
 
© Nationale Plantentuin
 
Hoe problemen voorkomen?
Raak de plant niet aan en waarschuw ook de kinderen ervoor. Laat de kinderen nooit fluitjes of blaaspijpjes maken uit de holle stengel van de plant
 
Als de plant in de omgeving groeit van kinderspeelplaatsen, kunt u aan de groendienst van uw gemeente vragen om de reuzenberenklauw te verwijderen
 
Bij werkzaamheden in de tuin (snoeien of gras maaien) kunt u het best vermijden dat sap van de reuzenberenklauw op uw huid terechtkomt. U moet er rekening mee houden dat het sap soms dwars door de kledij kan dringen
 
 
 
Met Vriendelijke Groeten,
Jean-Pierre Arnould,
Gedelegeerd Bestuurder
 
Onze sponsor
 
 
De Stichting Brandwonden onderschrijft Ethisch Fondsenwerven.
Dit bericht komt van de Stichting Brandwonden overeenkomstig haar opdracht en conform de wetgeving op de bescherming van de levenssfeer.

Indien u deze preventieboodschappen niet meer wenst te ontvangen, schrijf u hier uit.
 
 
Deze mail afdrukken